Пароконвектомат, або пароконвекційна піч — це піч, яка об'єднує в собі два види обробки продуктів: конвекцію і обробку парою. Завдяки цьому, пароконвектомати мають дуже широке застосування на професійній кухні. Вони можуть використовуватися для випікання, смаження, тушкування, готування на пару і інших видів обробки продуктів.
Хоч принцип дії всіх пароконвектоматів і схожий, але існує серед них і безліч відмінностей, завдяки чому можна підібрати ідеальну модель саме для свого ресторану. Поділяються пароконвектомати за типом підключення на:
- газові пароконвектомати;
- електричні пароконвектомати.
За типом управління:
Але крім основного поділу, відрізняються пароконвектомати також і за іншими ознаками, більш детально про які нижче.
Види пароконвектоматів
Як говорилося раніше, є 2 основні параметри, за якими поділяються пароконвектомати. Найбільш часто зустрічаються електричні моделі, для них необхідно трьохфазне підключення. Якщо можливості його підведення немає, то може використовуватися газовий пароконвектомат.
Такі моделі дуже рідкісні, а якість готування в них все одно гірше, ніж в електричних печах. Тому, бажано при першій-ліпшій можливості купити саме електричний пароконвектомат.
А ось вибираючи між ручним і сенсорним пароконвектоматом, зробити вибір вже значно складніше. З одного боку, сенсорні моделі пропонують набагато більший набір функцій: самоочищення, збережені рецепти, а також готування за допомогою термощупа.
З іншого боку, такі пароконвектомати більш чутливі до перепадів напруги, коштують значно дорожче, а багато функцій просто не використовуються. Тому, перед покупкою пароконвектомата варто зважити всі за і проти, бути впевненим у своїй проводці, а також орієнтуватися на своїх кухарів і кухню. Адже якщо більшість кухарів — це радянські жінки, а меню закладу без вишукуваних страв, то переплата за пароконвектомат з сенсорним управлінням не окупиться.
Сфери застосування пароконвектоматов
Розділяють такі види пароконвектоматів — гастрономічні і пекарські. Перші використовуються в ресторанах для приготування звичайних страв. Другі ж, для випікання булочок, хліба, багетів.
При цьому, єдиною відмінністю між цими пароконвектоматами є розмір камери і напрявляючі. Гастрономічні пароконвектомати мають менші габарити, а напрямляючі у них зроблені під гастроємності формату GN 1/1. Пекарські ж, навпаки, більші, і підходять для використання зі стандартними деками 600х400 мм.
Вибір тут зробити дуже просто, тим більше, що в гастрономічному пароконвектоматі можна також робити випічку, а в пекарському готувати будь-які страви. Є навіть моделі пароконвектоматів, у яких є два види направляючих: під гастроємності і під дека. Такими є більшість пароконвектоматів Apach, але тут знову варто враховувати габарити, якщо ви будете тільки готувати страви, краще взяти звичайний гастрономічний пароконвектомат.
Тип утворення пари в пароконвектоматі
Здавалося б, всі пароконвектомати вміють утворювати пар, яка може бути різниця, як вони це роблять? Насправді способів утворення пари є два, і в деяких випадках вони дуже важливі.
Розділяють пароконвектомати за типом утворення пари на бойлерні і крапельні. У конструкції перших передбачений спеціальний бойлер, в якому нагрівається вода і подається в камеру вже у вигляді пари.
У другому випадку, вода у вигляді крапель потрапляє на тен, і при нагріванні перетворюється в пару вже в самій камері. Такий метод значно простіший і дешевший, але у нього є один недолік. Якщо вам потрібне приготування на пару з температурою менше 100 градусів, то пар просто не зможе утворитися.
ому тут варто дивитися так, якщо у вас звичайний заклад без вишукувань, то крапельний пароконвектомат ваш вибір. Якщо ж ваш заклад позиціонує себе, як преміальний, а кухар знає для яких страв йому буде потрібно бойлерний пароконвектомат — доведеться витратитися.
Пароконвектомат називають «серцем» кухні ресторану, тому до його вибору варто підійти дуже серйозно. Варто враховувати всі дрібниці, адже від цього залежить кінцевий результат, а також репутація вашого закладу. У цій статті ми коротко охарактеризували найважливіші аспекти пароконвектоматів, на які варто звернути увагу, зробити ж остаточний вибір краще за підтримки професіоналів, для цього телефонуйте: 066 074-85-19.
Ми завжди будемо раді допомогти консультацією і підбором ідеальної пароконвекційної печі для вашого закладу, звертайтеся.